Povijest Foruma

Povijest Foruma počela je davne 2003. godine.

Na inicijativu oboljelih bilo je potrebno organizirati jedno "virtualno" okupljalište koje bi pružalo relevantne informacije o dijabetesu, o životu s dijabetesom. Forum je koncipiran na način da daje informacije iz perspektive oboljele osobe, naravno uz pomoć stručnjaka kada je to potrebno.

Te davne 2003. Forum je organiziran pod pokroviteljstvom i u izvedbi Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga (tada Savez društava za zaštitu od dijabetesa), te je okupljao malen dio informatički pismenih koji su komunicirali tim načinom.

Par godina kasnije oformljen je mlađi tim pod vodstvom Antuna Paulina, koji je pokušao i dobrim dijelom uspio popularizirati taj način komunikacije. Forum se počeo razvijati, teme su se počele otvarati i ...počelo se raspravljati.

Kako u svakom većem projektu ima i tehničkih problema, došlo je i do zlonamjernih napada na Forum, što je rezultiralo vrlo kratkom nedostupnošću Foruma. U toj fazi na Forumu već sudjeluju dva administratora - pored Paulina, tu je još i Vedran Krčadinac, a ubrzo se pridružuje i Danijela Barić kao administrator. Ovaj trio, uz zalaganje cijelog tima i moderatora, uspijeva Forum dovesti do ponovnog nesmetanog rada.

2013. godine HSDU donosi odluku da se više neće baviti Forumom, te odlučuje zatvoriti Forum i ostaviti samo arhivu dostupnu za čitanje bez mogućnosti dodavanja novih postova. Kako je Forum živa zajednica, svim silama se nastoji promijeniti takva sudbina Foruma, no nažalost neuspješno. Sveukupnim zalaganjem administratora, moderatora, a posebno Davora Skeledžije, Forum dolazi pod jurisdikciju Zagrebačkog dijabetičkog društva, koje uz pomoć administracije uspjeva "upogoniti" Forum na novoj domeni. Naravno, opet treba popularizirati Forum, budući da nakon promjene domene članovima i ostalim zainteresiranim nije jednostavno pronaći svoj Forum.

Forum trenutno ima oko 1900 članova.

Krajem 2014. godine prema odluci Predsjedništva mrežna stranica ZDD-a seli se kod novog "service providera" te za funkcioniranje web-a, pa tako i Foruma, više nije nadležan Tim studio, kao što je bio proteklih 10 godina.

18.ožujka 2015. godine prema izjavi tadašnjeg podpredsjednika ZDD-a došlo je do nefunkcioniranja e-maila zbog navodnog napada virusa na Forum. Kako Tim studio više ne održava servere, a sadašnji pružatelj usluga nije uspio sanirati problem Forum je jednostavno uklonjen.

caution-diamondNaravno, ljudi koji su vezani uz Forum, koji ga održavaju na dobrovoljnoj i volonterskoj bazi ne mire se s tim. Slanjem zamolbe Predsjedništvu ZDD-a, dobiven je odgovor da se može koristiti baza podataka kako bi se Forum prebacio na neku drugu internetsku domenu.
I tako je naš Forum promijenio svoje mjesto još jednom - nadamo se posljednji put.

Forum danas djeluje  neovisno o dijabetičkim društvima, udrugama i sl. ali ih i dalje podržavamo u smislu obavijesti, rasprava o aktivnostima i sl. Od sada je ovo neovisni dijabetički Forum, na kojem su sve teme dobrodošle, dok su korisnici pristojni u pisanju.

 

Antun Paulin
administrator Foruma