Dijabetes i trudnoća
Žene koje boluju od dijabetesa ne bi trebale trudnoću olako shvaćati jer dijabetes može izazvati mnogobrojne komplikacije za vas i vaše dijete. Mnogo češće dolazi do pobačaja ili mrtvorođenja upravo kod žena koje boluju od dijabetesa. Djeca koja se rode najčešće tokom života razvijaju dijabetes. Najveća opasnost za dijete je tokom prva 2 mjeseca trudnoće kada može doći do razvoja srčanih mana, zatajenja bubrega i oštećenja  mozga kod djeteta. Ukoliko se trudnoći sa dijabetesom posveti dovoljna pažnja, naravno, velike su šanse da će vaše dijete biti zdravo i da neće biti većih teškoća za vrijeme trudnoće za vas ni vaše dijete. Vrlo je bitno često kontrolirati razinu glukoze kako bi odmah mogli reagirati ukoliko vam je razina glukoze jako povišena, pa je potrebno uzreti inzulin ili ako je razina glukoze izrazito niska pa je potrebno nadomjestiti šećer uzimanjem bombona ili sokova ili u krajnjoj liniji primiti injekciju glukagona koji bi razinu glukoze trebao dovesti u normalu.

Kod žena sa dijabetesom liječnici najčešće preporučuju nešto veće doze folne kiseline, stoga se posavjetujte sa vašim liječnikom kada se odlučite na trudnoću.

Ukoliko imate prekomjernu tjelesnu težinu prije trudnoće je potrebno smršaviti kako bi smanjili opasnosti za vas i dijete na najmanju moguću razinu. Svakako je potrebno izbaciti cigarete te uzimanje alkohola koji uzrokuje vrtoglavo brz rast i pad razine šećera u krvi. Kako smo već naveli, zdrava i pravilna prehrana u vidu više manjih obroka, zdravih namirnica i redovitog uzimanja obroka u jednakim vremenskim intervalima te redovita tjelovježba također djeluju pozitivno na uklanjanje mogućih komplikacija u trudnoći. Kao što se svim ženama savjetuje prije i za vrijeme trudnoće potrebno je uzimati dodatke prehrani koji sadrže folnu kiselinu koja pomaže pri pravilnom razvoju ploda već od samog začeća. Kod žena sa dijabetesom liječnici najčešće preporučuju nešto veće doze folne kiseline, tako da se posavjetujte sa vašim liječnikom kada se odlučite na dijete. Neki lijekovi za regulaciju glukoze u krvi se nesmiju uzimati tokom trudnoće te se na vrijeme konzultirajte sa vašim liječnikom kako bi prije začeća utvrdili koji su mogući načini regulacije šećera koji vama i vašem organizmu odgovaraju.

Preneseno sa  trudnoca.hr